درمان لجبازی کودکان چیست؟ واکنش نامطلوبی است که کودکان نسبت به محیط، شرایط و رفتار والدین از خود نشان می دهند. والدین پیش از تصمیم به بچه دار شدن باید رفتارها و مهارت های تربیت فرزند را بیاموزند تا از بروز ناهنجاری های رفتاری مانند لجبازی در کودکان پیشگیری شود. لجبازی جزو مراحل طبیعی رشد کودک است و استثنا بردار هم نیست.
برخی اوقات از والدین میشنویم که «این بچه نیم وجبی داره تو روی من میایسته»
علت لجبازی کودکان
کودکان از بدو تولد معمولا لجباز نیستند، اما برخی از آن ها به دلایل مختلف (رفتار والدی) به چنین رفتاری عادت می کنند. همچنین کودکان لجباز در همه موارد انعطاف ناپذیر نیستند.
درک علت دقیق لجبازی برای کمک به کودکان برای کاهش این رفتار کلیدی است بنابراین این قسمت از مقاله را از دست ندهید.
لجبازی در کودکان امری طبیعی است، اما این از مشکلات والدین کم نمی کند. کارهای ساده ای مانند خوابیدن، حمام کردن یا خوردن می تواند باعث دعوا و درگیری میان مادر و کودک شود. علت لجبازی کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- نیاز شدیدی به تایید و شنیده شدن توسط والدین خود دارد. بنابراین ممکن است توجه شما را جلب کنند.
- می خواهد مستقل باشد.
- عدم کنترل. یکی دیگر از دلایل رایج افزایش لجبازی در کودکان، احساس عدم کنترل است. هنگامی که کودکان احساس می کنند هیچ کنترلی بر زندگی خود ندارند، شروع به لجبازی می کنند.
- ویژگی های رهبری دارد و می خواهد رئیس باشد.
- دوست دارد که کارها را با سرعت خودش انجام دهند.
- لجبازی در کودکان می تواند ژنتیکی یا اکتسابی از محیط باشد.
- ترس از تغییر. تغییر برای کودکان ترسناک است، بنابراین آنها اغلب از لجبازی به عنوان اولین خط دفاعی خود استفاده می کنند. برخی از کودکان اگر به مکان جدیدی نقل مکان کنند یا به مدرسه جدیدی بروند، لجبازی بیش تری نشان می دهند.
- حفظ هویت. برخی از کودکان برای حفظ هویت خود ارزش زیادی قائل هستند. بنابراین در چنین مواقعی تا حدی لجباز میشوند که حتی از دید دیگران فکر نمیکنند.
- رهایی از درد. وقتی والدین سعی می کنند به هر طریق ممکن کودک را کنترل کنند، کودکان درد را احساس می کند و برای رهایی از این درد دست به لجبازی می زند.
ویژگی کودک لجباز
در اینجا برخی از ویژگی های کودک لجباز وجود دارد که باید به آن ها توجه کرد :
- باهوش و خلاق هستند.
- تمایل به زیر سوال بردن مسائل دارند.
- آنها میخواهند شنیده شوند و انتظار دارند که مورد تایید قرار بگیرند.
- مستقل هستند.
- معتقد هستند که باید به نتیجه دلخواه خود برسند.
- ممکن است کج خلقی و لجبازی مکرر داشته باشد.
- همه چیز را با سرعت خود انجام خواهند داد.
- باید به هدفی که دارد برسد حتی اگر قوانین را زیرپا بگذارد.
درمان لجبازی کودکان
معمولا لجبازی یا منفی کاری از دو سالگی شروع، در حدود سه تا چهار سالگی به اوج میرسد و در حدود شش سالگی کاهش پیدا میکند.
نکته مهم این است که بچهها از دو تا سه سالگی میخواهند خود را ثابت کنند و به استقلال برسند و همین را والدین لجبازی مینامند.
والدین و مربیانی که این رفتار را به عنوان تلاش طبیعی و سالم برای پرورش استقلال میدانند، میتوانند به کودکان یاد دهند که به خودشان نظم بدهند و افزایش رفتار خود انضباطی را در کودکان پرورش دهند.
بهگونهای که کودکان در پیدایش احساس کفایت و شایستگی خود سهیم شوند و از تضادها و کشمکشها پرهیز کنند. بنابراین در این دوره واکنش های سخت و حساسیت های بی مورد از خود نشان ندهید. ما باید نظم را همراه با عشق و محبت به بچهها آموزش بدهیم تا آن را بپذیرند.
برخی از پیشنهادی به منظور درمان لجبازی کودکان به شرح زیر است:
۱. نرمش و انعطاف داشته باشید.
این مرحله از رشد کودک را به خوبی بشناسید و جزو نیازهای رفتاری او بدانید، انتظارات بیش از حد از باعث می شود که کودک احساس سرخوردگی پیدا کند.
۲. قانون ایجاد کنید.
والدین در این مرحله باید نقش فانوس دریایی را داشته و راهنمای فرزندان باشند ولی در عین حال محدودیت و قوانین خاصی برای خانواده خود قائل باشند.
تکیهگاه امنی برای کودک باشند و از دور آن ها را هدایت کنید اما محدوده فعالیت کودک را از او نگیرند و از دور مراقب او باشند.
به آنها اجازه دهند محیط اطراف را کشف کنند و مانع خلاقیت آنها نباشند.
۳. خانه را برای فرزندان امن جالب و دوستانه درست کنید.
فضای خانه باید بهگونهای باشد که مجبور نباشید مرتب به او تذکر بدهید، البته قوانین و خط قرمزهای خود را رعایت کنید ولی جو خاواده را خشک نکنید.
۴. از تنبیه پرهیز کنید.
تنبیه کلامی چشم غره، تحقیر کردن، تهدید کردن یا کتک زدن و امثال اینهاست که همگی نتیجه معکوس میدهد.
اثرات سو اینگونه رفتار به قدری در کودکان شدید است که ممکن است آثارش تا بزرگسالی هم مشاهده شود.
۵.به کودکان حق انتخاب بدهید.
وقتی کودکان یاد بگیرند که حق رای داشته باشند در زمان نوجوانی از بسیاری از مسائل و مشکلات پیشگیری خواهند کرد و می توانند به تنهایی در جامعه تصمیم درست را بگیرند.
۶. قاطعیت داشته باشید.
در اعمال قوانین و مرزهایی که برای کودکان خطرناک است استوار باشید.
منبع : درمان لجبازی کودکان
- ۰۲/۰۲/۰۸